Zárcsere és zárjavítás Budapesten normál záraknál

Zárcsere Budapesten

Elmúltak a nyári hónapok, leteltek a szabadságok, visszaértünk a nyaralásból, nekiállnánk egy újabb évszaknak, ám az nem várt fordulatokat, esetleges nehézségeket tartogathat számunkra. Nagy fennakadást tud okozni, ha elromlik a zárunk.

Ezt több dolog is elő tudja idézni, ha a zárunk elromlik, meghibásodik, és ezért van az, hogy sok esetben nem tudjuk megtalálni a meghibásodás forrását. Vajon akkor hogyan álljunk neki az adott probléma kiküszöbölésének? Szerencsére az esetek többségében egyszerű művelettel megoldhatjuk a hibásozást, illetve korántsem biztos, hogy nagyon költséges a megoldás. Ahhoz, hogy kicsit beletekintsünk a zárszerkezetek titkos kis világába, most röviden ismertetni fogunk pár hasznos információt.

Először is, hogy be tudjuk határolni azt, hogy mit is jelent a zár fogalma, ahhoz meg kell, hogy tanuljuk pontos definícióját: a zár az egy lakatosipari termék, amely több alkatrészből tevődik össze. Nem is annyira bonyolult, igaz? A zárak megtalálhatóak az ajtókon, vagy akár különféle bútorokon is. Készülhetnek acélból, vagy alumíniumból, bár az már nem annyira korszerű, mondhatni divatjamúlt.

Maga a zárszerkezet ezekből az anyagokból alakítható ki: sárgaréz, vagy ötvözött acél, alumínium, acélhuzal, szalagacél, acéllemez. A zárszerkezetet összeszerelésének több módja van: a legelterjedtebb a sajtolás, amit követ a szegecselés. Ám van olyan kivitelezési mód is, amelyet úgy készítenek, hogy csavaroznak. Ez kinézetre lehet lakkozott, festett, fém bevonatú.

Csoportosításuk szempontjából a zárszerkezeteknek több kategóriája van. A legismertebb kategória képviselői az ajtók és bútorok zárjai, amelyeket tovább tudjuk csoportosítani alkategóriába, ilyen például a zár iránya. Ez lehet jobb irányú, bal irányú, vagy éppen univerzális. Ha a felszerelési módot vizsgáljuk, akkor itt is többféle típus van: bevéső, rászegező, de előfordulhat beeresztő módszerrel végrehajtható felszerelési technika. Zárszerkezetek kategóriát nézve van a legelterjedtebb, legismertebb, a normál zár.

Ez van a legtöbb háztartásban. Ezt követően a dobogó második fokára a biztonsági zárat állítanánk. Ezt követi a cilinder betétes zár, avagy henger betétes zárak, kombinációs zárak, amely onnan kapta a nevét, hogy lehet kombinálni számokkal vagy betűkkel, és végezetül az elektronikus zárak zárják a sort. Azonban megemlítenénk még egy másik kategóriát is, a kilincs nélküli zárakat, más nevén: retesz zárak. Ezek nem a bútorokon vannak jelen, hanem az épületek ajtajain találhatóak.

Most nézzük meg, milyen zárakkal is találkozhatunk még, amelyek az épületeken vannak. Ezek típusait nézve íme a lista : kulcs nyílás, zárház, kilincsdió, előlap, retesz, csapda.

A normál zárakat minden ajtóba bármiféle átalakítás nélkül könnyen be tudjuk szerelni, akár belső vagy kétszárnyú ajtókba is. A biztonsági zárak azonban olyan zárszerkezetek, amelyek úgy szerelhetőek be, hogy elhelyezünk 5 darab zárlattartó lemezt. Vannak olyan biztonsági zárak, amelyek beszerelésénél csak egy csavarhúzóra van szükségünk, amennyiben meg szeretnénk módosítani annak szerkezetét. A csapda is könnyen kitolható. Talán eddig azt hittük, hogy ezek a legbiztonságosabb zárak az összes közül, hisz benne is van a nevében. De ez nem teljesen így van, mert a legbiztonságosabb zárszerkezet a cilinderes zárszerkezet. Egy hasznos útravaló az iromány végére: az egy nagy téveszme, hogy roncsoljuk azzal a zárunkat, ha lenyomjuk a kilincset. Pont ellenkezőleg, mert ezzel jobban megóvjuk a zárunkat.

A hozzászólások le vannak tiltva.