autófelszerelés, autóalkatrész

Autófelszerelés vásárlása előtt áll? – tanácsok télidőre


Tudta Ön, hogy a hólánc nem sokat ér, ha az autóján nem téli gumi van? Ha nem tudta, akkor még a hideg beállta előtt feltétlenül cserélje le autója nyári gumijait téli gumikra, és utána végiggondolhatja, hogy várhatóan megfordul-e majd autójával olyan viszontagságos terepviszonyok között, ahol egy hólánc is a segítségére lehet. A kerekein kívül azonban még rengeteg egyéb része is van az autónknak, amikre abszolút érdemes külön figyelmet fordítanunk, ha eljön a tél. Ugye Ön sem szeretne bajba kerülni a hidegben az úton, távol az otthonától? Ha nem, akkor akkor ez a cikkem Önnek szól.

Ha előfordulhat, hogy olyan helyeken járunk autónkkal, ahol nem takarítják rendszeresen az utakat (vagy akár egy nagyvárosban élve olyan korán megyünk dolgozni, amikor mondjuk egy éjszakai, kiadósabb hóesés után még nem jutottak el mindenhova az utak járhatóvá tételéért felelős vállalat munkagépei), akkor könnyen megeshet, hogy egyszer rendkívül hálásak leszünk magunknak, ha előzőleg beszereztünk és télen az autónkban is tartunk egy hólapátot, amiből ma már teleszkópos nyelűek is készülnek, hogy könnyebben elférjenek a csomagtartóban.

Egy esetleges elakadás, pontosabban az ilyen helyzetek bekövetkezése esetén elöforduló tehetetlenségünk elkerülése érdekében tanácsos gondoskodunk róla, hogy a hólapáton kívül egy zsák homok is az atófelszerelés része legyen. Az a plusz pár tíz kiló a fogyasztást nem befolyásolja észrevehetően, viszont bizonyos esetekben (akár konkrétan is) életmentő lehet.

Ha az utak bejegesedhetnek, akkor teljesen logikus, hogy ugyanez könnyen megtörténhet hosszabban az utcán parkoló autónk ablakaival is. És mivel az ember az autójába való beszállás után érthető módon szeretne minél hamarabb elindulni – ez persze nem igaz egyes, kivételes(en kellemes) helyzetekre… – előnyére válik, ha az autója esetlegesen bejegesedett ablakait indulás előtt egyszerűen és gyorsan le tudja takarítani. Ebben nagyon jó segítségére lehet egy jégkaparó, ami a téli atófelszerelés egyik alapvető része. A helyzet azonban ennyire azért nem egyszerű, mert ahogy ma már szinte mindennek, a jégkaparóknak is rengeteg fajtája kapható a különböző igényű, ill. anyagi helyzetű vásárlókra való tekintettel. A legegyszerűbb, párszáz forintos, műanyag jégkaparóktól kezdve a valamivel drágább, fémből készült, bizonyos típusok esetében teleszkópos kivitelűeken túl a felső kategóriát képviselő, kefével és/vagy akár még elektromos fűtőszállal is ellátott típusokig a legkülönbözőbb gyártmányok közül válogathat az, aki szívesen foglalkozik komolyabban is ezzel a témával.

Teherautó

A jegesedésen kívül a teherautónk ablakait, azon belül is az első és hátsó szélvédőket, télen más „csapás” is érheti, nevezetesen az, hogy belepheti őket a hó. Ilyen esetekre nagyon jól jön, ha nem puszta kézzel, a kabátunk ujjával vagy ne adj` Isten a nem kifejezetten (kifejezetten nem) ilyen célra tervezett ablaktörlővel vagyunk kénytelenek nekilátni látóterünk akadálymentesítésének, hanem van a csomagtartónkban egy kényelmesen a kezünkre álló, jó kis hókefe, olyan, amivel könnyedén (a ruházatunk összehavazása nélkül) elérjük a karosszéria tőlünk legtávolabb eső pontjait is (mert hát elővigyázatosságból érdemes nem csak az ablakokat letisztítani, hanem a tetőt és az autó havat vonzó többi felületét is, hogy ne csússzon és szálljon a hó szanaszét, többek között rá a már megtisztított szélvédőkre).

Kicsit térjünk még vissza a jegesedés problémájára. A fentieken kívül jegesedhet még be az autónkon? Hát, bizony ha az időjárás kellően kreatív kedvében van, akkor az autónk zárjai is! Ahova a víz befolyhat (és hát a zárakba bizony befolyhat), oda a hideg is utána tud menni, és ekkor máris használatbiztossá válik az autónk… Ilyen esetekben nagyon jól jön, ha tartunk magunknál (tehát nem a kesztyű- vagy a csomagtartóban, amik egy befagyott zár esetén hozzánk képest azok túloldalán, autónk biztonságos belsejében találhatók, hanem valamelyik zsebünkben) egy zárolajozó jégoldó sprayt.

És végül, de semmiképp sem utolsó sorban egy különlegesen fontos szempontról szeretnék beszélni, ami nem más, mint az életünk. Igaz, a téli atófelszerelés fenti részeinek is abszolút köze van testi épségünk és életünk védelméhez, de utolsó tanácsom kifejezetten azoknak szól, akik szeretnék elkerülni, hogy Monty Pythonék azt mondják az esetére, hogy „Micsoda értelmetlen halál!”. Szóval: ha télen városon kívüli útra megyünk, feltétlenül vigyünk magunkkal olyan meleg ruhát, amilyet akkor vinnénk, ha gyalogosan indulnánk útra szintén városon kívülre, és esetleges további olyan melegítő kellékeket, amikre még magunkat ismerve ilyenkor szükségünk lehet, tehát pl. forró teát termoszban. Ugyanis ha az autónk lerobban (és nincsen benne mondjuk benzinkályha, ami egy elég ritka tünemény), akkor fűteni sem lesz képes…

Jó utat hát mindenkinek a tél leple alatt is!

A hozzászólások le vannak tiltva.