Hajápolás

Hajápolás

Bármilyen furcsa, de hajunk minősége szoros kapcsolatban áll táplálkozási szokásainkkal. A stresszes életmód következtében nincsen időnk az egészséges táplálkozásra, mely elsősorban szembetűnő, amikor hajunkra nézünk.

Kevés időt adunk a pihenésre, a hajápolás pedig nagyon elhanyagolt tevékenység hazánkban. Több időt kell töltenünk egészségünk ápolására, erre már napjainkban sokan rájöttek. Hajunk ápolása tehát belülről indulhat, megfelelő diéta alkalmazásával több hajprobléma gyorsan orvosolható. Sok esetben táplálkozási zavar áll a hajhullás hátterében. Ha szervezetünk homeosztázisa kialakult, az nagyon gyorsan meglátható hajunk minőségén is. Az egyik divatos életmód a makrobióta, úgynevezett ősi életmód, mely egy komplex egész és csak akkor jelenik meg hatása, ha betartjuk az elméletét. Nem kell szigorú diétát tartani, hanem a tanítás lényegét követni, miszerint élvezhető, folyamatosan egészséges életmódot kell kialakítanunk.

A makrobióta életmód szerint nem a ragadozó életforma való az emberi szervezet számára, hanem a gabonák és a friss zöldségek fogyasztása a legfontosabb. Ha a kellő egyensúly kialakul, vagyis nem visszük túlzásba a hús fogyasztását, hamar meglátszik hajunk szerkezetén is.

Természetesen nagyon sokféle hajápoló szert tudunk a kereskedelemben beszerezni, vannak közöttük igen magas minőségű, biotermékek is. A sampon és a balzsamok megválasztása nagy szakértelmet igényel, egy-egy drága, de nem jól megválasztott termék alkalmazásával több kárt tehetünk hajunkban, mintha nem használnánk semmit. Éppen ezért érdemes szakemberhez fordulni, kikérni javaslatát. A hajkefe minősége legalább ilyen fontos, hiszen ha szintetikus anyagból készül, kárt okozhat a hajszálak szerkezetében, fejbőrünkön allergiás tüneteket okozhat. Érdemes tehát természetes anyagokat használni és figyelni életmódunkra is, kiemelten változtatni helytelen táplálkozási szokásainkon.