Ximenia americana

Ximenia americana

Az Oleacaeae családba tartozik ez növény, melyet napjainkban kezd el alkalmazni a kozmetikai ipar. Fatermetű bokor, sötétzöld sima levelei átellenes állásúak. Kérge sötétbarnás- fekete pikkelyes szerkezetű. Virágai nagyon illatosak, fürtökben állnak, termése csonthéjas, ovális szilva alakú, színük a vöröses barnától halvány narancs- skarlátpirosig változik az érés során. Ehető terméshús veszi körül a törékeny héjú kőtermést, melynek belsejében található az olajban gazdag krémszínű mag.

Nevét a Ximenia nemzetség egy spanyol szerzetesről kapta, aki a XVII. században írta le ezt a növényt.

Elterjedése Afrika területeire tehetők, kiemelkedő Botswana, Namibia, Zimbabwe és Dél-Afrika területei. Inkább alacsony fekvésű területeken elterjedt növényféleség, a füves pusztákon gyakori előfordulása.

Felhasználása széles körben alkalmazott Afrikában, nem csak gyógyászati célokra, hanem élelmiszeripari vonatkozásban is. Elsősorban a növény termésének húsát, magvának olaját és a kérgét használják. A táplálkozásban kivívott haszna a magas C-vitamin tartalmával magyarázható elsősorban. Lekvárok, dzsemek, zselék és üdítőitalok készítésénél elterjedt alkalmazása. A Ximenia kérgét alkalmazzák szájfertőtlenítésre, sőt a fogfájás megelőzésére, de még hasfájás esetén is alkalmazható.

A magolaj felhasználása igen széles körben elterjedt. A nők szépítőszerként, testükre kenik, de táplálékként is magas táplálkozásbiológiai hatással bír. A busmanok íjaikon a húrt ezzel kezelték.

A Ximenia olajat hajolajként kondicionáló hatása miatt, masszázsolajként is kiváló, hiszen bőrpuhító és a repedezett bőr kezelésére is alkalmazható.

A növény magvának 60-70% olajtartalommal rendelkezik. Nagy előnye, hogy nem száradó és nagy egyszeresen telített zsírsavtartalommal rendelkezik, mely étkezésre is alkalmassá teszi. Jelentős olajsav tartalma van, valamint különlegesnek tekinthető a ximén-sav tartalma, mely a bőr hajszálereinek működését serkenti, továbbá gyulladáscsökkentő és faggyúmirigy működést szabályozó hatása van.

A bőr hidratáltságát közel 20 nap alatt, 3%-os Ximenia olaj tartalmú készítménnyel történt kezelés 44%-kal növelte. Ennek következtében nagyon hatékonyan alkalmazható az öregedő bőr kezelésére, valamint nem csak védi, puhítja, hanem újrastrukturálja a bőrt. Kiemelkedik akne ellenes hatása. Ha a szem környéki ráncokat szeretnénk eltüntetni, megtaláltuk a megoldást. A törékeny, száraz hajat könnyen hatékonyan kezelhetjük olyan hajápoló samponokkal, melyek Ximenia olajat tartalmaznak.