Szauna

Szauna

A szaunát eredetileg fürdésre és melegedésre hozták létre, de tudományosan megalapozott mára már, hogy a magas hőfok miatti tisztaság lehetővé tette a betegek ápolását, sőt, sokszor még a higiénikus szülést is. Sokáig feledésbe merült, sőt volt idő, amikor még tiltották is. Ennek ellenére a szaunázás az emberek kedvelt
időtöltése. Kipihenhetik a munka fáradalmait, és a kikapcsolódás egyik nélkülözhetetlen eszközévé vált. Bizonyított tény, hogy az alapos szaunázás akár egy
kemény edzéssel is felér.

A szaunázás másrészt tisztítja a szervezetet, segíti a méreganyagok kiáramlását. Nem csoda, hogy az északi népek rendkívüli teherbírással rendelkeznek.
A finn szauna őrzi leginkább az ősi kultúrát, a hagyományokat, hiszen Finnországban mindenki szaunázik az újszülöttől kezdve az idős emberekig. Ma már többféle szauna van forgalomban, eltérő formátumban, de az igazi, hagyományos szauna fából készül tetőtől talpig. A lucfenyő alkalmazása a leggyakoribb, hiszen az képes a leginkább visszaverni a hőt. A kicsiny térfogatot elektromos kályha fűti fel. Az izzadás magas hőmérsékleten és alacsony páratartalom mellett frissítő, így körülbelül 80-90 oC-ot és maximum 10% páratartalmat biztosítanak a szaunákban.

Az infraszauna, vagy más néven bioszauna a finn szaunától eltérő módon fejti ki hatását. A kezelés lényege, hogy itt az infrasugár egy centiméterre jut be a bőrfelszín alá, ahol fellazítja a méreganyagokat és kifejti jótékony hatását.