Rózsamirtusz

Rózsamirtusz (Rhodomyrtus tomentosa)

A mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Származása Dél-kelet-Ázsiai területekre tehető. Tengerpartokon, esőerdőkben, mocsarak szélein tenyészik 2400 m tengerszint feletti magasságig.

4 m magasra nő az örökzöld bokor. Levelei átellenes állásúak, bőrszerűek, méretüket tekintve 5-7 cm hosszúak és 2-3,5 cm szélesek. Három erűek az alapjuktól kezdve, oválisak. Színe fényes zöld, fonáka sűrűn szőrözött, szürke árnyalatú. Időnként sárgás színű szőrökkel borított.

Virágai egyesével, időnként előfordul, hogy kettes- hármas csoportokban fejlődnek ki, 2,3-3 cm átmérőjűek. Egyedülálló színűek, öt szirmuk pirosas rózsaszín kívülről fehéres árnyalattal, vagy teljesen rózsaszínűek.

Termése ehető. Piros színű, 10-15 cm hosszúságú, kerek, 3-4 rekeszű. A termés 40-45 magot tartalmaz rekeszenként. A magok kettős sorokba rendeződve helyezkednek el. A magvak terjesztésében részt vehetnek madarak, valamint emlősállatok is. Nagy a maghozama és kiváló a mag csírázóképessége.

A rózsamirtuszt betolakodó növényként ismerik a világ több országában. Floridában, a Francia-Polinéziában kiemelkedő gondot okoz gyors elszaporodása, mintegy területfoglaló növényként ismert. Még a mangrove erdőt is képes kiszorítani helyéről. Szélsőséges környezeti paraméterek mellett tenyészik, igénytelennek mondható növény, mely megmagyarázza gyors elterjedését. Nem válogat a talajtípusok között, jól tűri a tengerparti sós területeket is. Floridában elterjedésének oka, hogy a fenyőerdők aljnövényzetét kiszorította. Sőt, erdőtüzek sem tudják teljes mértékben kiirtani, az erdőtűz után is gyorsan kihajt.

Mint fontos dísznövényt is kedvelik, kifejezetten a trópusi és szubtrópusi területeken kedvelt.

Termése karotinoidokban igen gazdag, mely megmagyarázza egyedülállóságát. Vizes butilén-glikolos kivonatot állítanak elő, melyet napozó krémekben alkalmaznak előszeretettel. Oka a magas antioxidáns hatása. Nagyon fontos az a tény, miszerint a kivonat képes az UV sugarak DNS károsító hatásait kivédeni, a bőrben serkenti a glutation szintézist.