Ránctalanító feltöltőanyagok

Ránctalanító feltöltőanyagok

A ráncfeltöltő anyagok széles palettáját alkalmazzák már napjainkban, de komoly szaktudás szükséges a megfelelő minőségű töltőanyag kiválasztásához. Ha csoportosítani szeretnénk a töltőanyagok sorát, akkor alapjában véve kétféle csoportja van az injektábilis implantátumoknak: felszívódó és nem felszívódó. A felszívódó anyagok esetén megkülönböztetünk rövidebb, (3 hó – 1 év), illetve hosszabb (1,5 – 5 év) hatásidejű anyagokat. A különböző töltőanyagok egyértelműen más-más tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért ezek kiválasztása előtt a plasztikai sebész mérlegeli az adott implantátum előnyös, és esetleges hátrányos tulajdonságait. Az injekciózásnak többféle technikája van, mélysége, irányvezetése, a beadás folytonossága szerint. A ránctalanítás végén általában masszírozással megfelelően eloszlatják a beadott töltőanyagot.

A hyaluronsav, mint csodaszer

A hialuronsav története 1936-tól indul, amikor Karl Meyer és munkatársai rheumás betegeken folytattak kísérleteket a New York-i Columbia Egyetemen. A reumás betegek duzzadt ízületeiből egy aktív anyagot sikerült izolálniuk, amelyet hialuronsavnak neveztek el a savi vegyhatása és a lokalizációja miatt (hialin = porc).

Érdekes felhasználási lehetősége 1942-ben jelent meg. Az elgondolás lényege Balázs Endre nevű fiatal hallgató nevéhez fűződik, aki Budapestről szabadalmat nyújtott be, hogy hialuronsavat használjanak pékárukban tojásfehérje helyett, ugyanis a második világháborúban a tojás hiánycikk volt. Később ő lett az egyik legismertebb tudós azok közül, akik a stockholmi Karolinska Intézetben kezdték nemzetközi kutatói karrierjüket. Dr. Balázs Endre az elkövetkező 50 évben a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések atyjává vált.

Hihetetlen előrelépésnek vehetjük, hogy a negyvenes években sikerült a hialuronsavat gyakorlatilag minden állatfajból izolálni és az ötvenes években rájöttek arra, hogy a hialuronsav számos fontos betegséggel hozható kapcsolatba, például a rheumás arthritisszel, degeneratív arthritisszel, rákkal és néhány bőrbetegséggel is.

Ezek után megjelent az első hialuronsavat tartalmazó termék (a nyolcvanas években) a viszkoelasztikus termékek piacán. Ez a HealonŇvolt, amelyet szemsebészeti beavatkozásoknál használtak. Nem sok idő telt el, amikor egy japán termék jelent meg az osteoarthritis-es térdek kezelésére. Természetesen ezek után sok más hialuronsav tartalmú termék jelent meg a fenti indikációban. Az már nyilvánvalóvá vált, hogy komoly lehetőségek rejlenek hialuronsavban, mivel olyan tiszta anyagról van szó, amely nem okoz irritációt. A kilencvenes évek már a hialuronsav származékok évtizedévé vált.

Természetesen a hialuronsavval kapcsolatos kutatásokban Dr. Balázs Endre és munkatársai vezető szerepet töltöttek be.
Q-Med aktív szerepet játszott a molekula stabilizációjában, de nem csak ebben, hanem a molekula módosításában is, hogy a kívánt célnak minél jobban megfeleljen. A Q-Med ennek következtében új hialuronsav tulajdonságokat fedezett fel, amelyek későbbi szabadalmak és termékek alapját képezték. A fejlesztések tovább haladtak a maguk útján. Az állati eredetű szennyeződésektől mentes nem állati eredetű alapanyag előállítása új lehetőségeket nyitott meg a további kutató munkák, fejlesztések előtt.

A már évtizedek óta felfedezett anti-aging csodaszer titkait táplálkozástudományi és a kozmetikai cégek szakemberei előszeretettel alkalmazzák szépítő, gyógyító technikáikban. A hyaluronsav felelős az arc bőrének hidratáltságáért, teltségéért és rugalmasságáért is.
A hialuronsav egy természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható és ott a szintézise vagy bejuttatása után pár nap alatt lebontódik. Az emberi testben különböző szerepet játszik, lehet vízmegkötő, illetve az ízületekben és izmokban síkosító szerepe. Nem véletlen, hogy gyógyszerészeti termékek sora tartalmazhatja ezt a komponenst, hiszen anyagának konzisztenciája és szövetbarát jellege ad lehetőséget arra, hogy számtalan területen elterjedt az alkalmazása. Így például megtalálható bőrápoló szerekben, illetve szemsebészeti és osteoarthritis-szel kapcsolatos termékekben.

Napjainkig megközelítóleg körülbelül 30 millió embert kezeltek a hialuronsav különböző fajtáival. Hialuronsavat olyan szövetekből lehet nyerni, amelyek hialuran tartalma magas (pl. a kakas taréja) , de bakteriális fermentációval is előállítható. Q-Med az alapanyag előállítás bakteriális útját választotta. Ennek komoly oka az, hogy az állati eredetű hialuronsav betegséget vihet át, illetve allergiát okozhat. Másik fontos tényező, hogy a nem állati eredetű hialuronsavat végtelen mennyiségben lehet előállítani és a minőséget is egyszerűbb magas szinten tartani.

A hialuronsav eloszlása a szervezetben:

56 % a bőrben;A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.
35 % az izmokban és csontokban;
9 % máshol, például az ízületi folyadékban, köldökzsinórban, vérben, nyirokban.