Kínai fojtóbab (Kudzu, Pueraria lobata

Kínai fojtóbab (Kudzu, Pueraria lobata)

A Hüvelyesek családjába tartozik, évelő, liánszerű, fás. Vagy félfás, lombhullató kúszónövény, élő fára futva 20-30 m magasságot ér el, de alacsonyabb növésű növényekre is ráfut.

Levelei összetettek, állásuk váltakozó. Leveleik 14-18 cm hosszúak és 10 cm szélesek. Leveleik épek, vagy 2-3 cm mélyen karélyosak, molyhosan szőrösek, a fonáki részük szőrös pereműek.

Virágai nagyon különleges elrendezésűek. 10-25 cm hosszú száron képződnek, a szárcsomókon 30-80 virág helyezkedik el. Virágaik 1-1,5 cm hosszúak, bíborszínűek és igen illatosak. Jól mézelnek, számos rovarfaj kedveli virágait. Termései barnásan szőrözött lapos hüvelytermések. 3-10 db kemény maggal. A magvak közül azonban hüvelyenként csak 1-2 életképes.

A növények fejlődése igen intenzívnek mondható. Naponta akár 30 cm-es növekedés jellemző, 20 méteres nagyságú egyedek esetén. Gyökerei húsosak, főgyökere mélyre hatoló, akár 3 m mélyre is képes a talajba behatolni. Főgyökere 10-20 cm átmérőjű. Az idősebb gyökerek 180 kg súlyt is elérik.

A növény Ázsiában honos, szélsőséges körülmények között is termesztik. Legkedveltebb helyek a mezőkkel határos erdőszélek. Leginkább olyan helyeken fejlődik, ahol a téli hőmérséklet -15 oC-nál nem nagyobb. Továbbá fontos, hogy az átlagos nyári hőmérséklet 27oC felett legyen, valamint meghaladja az évi csapadék az 1000 mm.

A hagyományos kínai orvoslásban a növény gyógyító erejét gyomorpanaszok, fejfájás és magas vérnyomás ellen alkalmazták. A modern kínai orvoslás egyik kiemelkedő jelentőségű gyógyszeralapanyaga. Előszeretettel alkalmazzák szívkoszorúér kezelésére, migrénes fejfájások enyhítésére, allergiás tünetek kezelésére.

A növény gyökere sok izoflavont, elsősorban puerarint, daidzint, daidzeint tartalmaz. Ezen izoflavonoknak jelentős pozitív hatása van a menopauza kezelésében. Ennek a hatásnak a hátterében az áll, hogy ezek az izoflavonok ösztrogén hatással rendelkeznek.

Kozmetikai jelentősége a gyökér fitoösztrogén tartalmában rejlik. Hatása a korosodással együtt járó ösztrogén szint csökkenésével magyarázható, mely együtt jár a bőr ráncosodásával, a petyhüdté vált mellekkel, őszülő hajjal. Ezeken a nem kívánt változásokon tud segíteni a növény alkalmazása. Azok a kozmetikai termékek, melyek az említett növény kivonatát tartalmazzák, jelentős eredményeket mutat az öregedés jeleinek megszüntetésében.