Arctisztítás

Arctisztítás

A hagyományos szappan kémhatása nem megfelelő az arctisztításra egymagában, sőt manapság a sminkek alkalmazása miatt egyre elterjedtebb a különféle sminkeltávolító tonikok használata. Ehhez speciális arclemosó szerek halmazát találhatjuk a kereskedelemben. Kiválasztásuk szintén nagy szakértelmet igényel, elképzelhető ugyanis, hogy a számtalan komponens allergiás reakciókat válthat ki és épp az ellenkező hatást fejti ki, mint amire vágyunk.

A bőrön található vékony zsírréteg jelentősége hatalmas, hiszen első védelmi réteget képvisel, ennek a rétegnek a huzamosabb ideig tartó eltávolítása beláthatatlan következményekkel jár.
Az arctej használata elsősorban a száraz bőrűeknek javasolt megoldás. Mivel általában olaj-víz emulziók, ezért a szennyeződés mellett remekül eltávolítja a sminket is.
A tonikoknak kettős feladatuk van. Egyrészt eltávolítják az arclemosó tejek maradványát, és felfrissítik a bőrt. Ma már ritkán találkozunk alkoholtartalmú változatukkal. Ennek az az oka, hogy az alkoholnak nagy a vízmegkötő képessége.

Száraz és nagyon érzékeny bőrre javasolható a lemosó olaj. Azért is nagyon előnyös, mert rendkívül hatásosan távolítja el a festéket az arcról, valamint értékes hatóanyagai pótolják a bőrvédő zsírrétegét.